Massieve houtbouw
Bij massieve houtbouw zijn er twee verschillende manieren van bouwen die momenteel gangbaar zijn in de markt. De traditionele massiefbouw is al zeer lang in gebruik en zal door de meeste mensen zeker gekend zijn. Door nieuwe innovaties en technieken in de wereld van hout, is de werkwijze met gelamineerde massieve platen aan een opmars bezig. Lees zeker verder om te ontdekken wat deze bouwwijzen nu juist betekenen.
Traditionele massiefbouw

Bij traditionele massieve houtbouw worden houtelementen horizontaal op mekaar gestapeld. Het resultaat is een massieve houten muur, die in onze streken een dikte van 5,6 cm tot 9 cm heeft. Er worden relatief grote hoeveelheden hout gebruikt.
De verticale en horizontale stabiliteit van dit type constructie wordt gewaarborgd door de druksterkte van het hout, maar ook door het inbrengen van metalen staven en aansluitingen in de verschillende wanden. Wanneer de balken zich ten opzichte van elkaar zetten, treedt onvermijdelijk krimp op.
Daarom vereist dit systeem een bijzondere aandacht voor details. Door het drogen van het hout en de belasting van de structuur, treedt het krimpfenomeen tijdens de eerste jaren op. Bijgevolg moeten de nodige voorzorgen worden getroffen bij het vastzetten van bouwelementen zoals ramen, deuren, trappen of zuilen.
Om het krimpfenomeen te vermijden hebben sommige firma’s massief houten panelen ontwikkeld, waarin de balken rechtop worden gezet zoals boeken in een boekenkast: dit is de techniek van de verticale houtmassiefbouw. Bij deze configuratie gebeurt de belasting van het gebouw in dezelfde richting als de houtvezels. Dat is de richting waarin het hout de grootste weerstand heeft.
De integratie van de voorzieningen (elektriciteit, watertoevoer- en afvoer, domotica en verwarming) in de balken moet in een volledige, nauwkeurige, voorafgaande studie worden voorzien. De balken worden immers in de werkplaats genummerd en doorboord, zodat ze op de bouwplaats als een gigantische puzzel in mekaar kunnen worden gezet. Het ligt voor de hand dat het onmogelijk is om achteraf een balk in één van de wanden te vervangen.
Omwille van de bijzondere kenmerken van deze bouwwijze is ze slechts geschikt voor woningen en lichte structuren met hoogstens één verdieping. Achteraf wijzigingen aanbrengen is vrijwel onmogelijk.
Bron: WTCB
Gelamineerde massieve platen

Dit type platen wordt gebruikt voor draagmuren, daken en draagvloeren. De houten platen bestaan uit planken van massief hout die gekruist in lagen op elkaar worden gelegd. Het aantal lagen hangt af van het gebruik en de dikte die gewenst zijn.
Ze worden met computergestuurde machines versneden en bestaan in zeer grote afmetingen. Alle openingen voor deuren en vensters worden in de werkplaats aangebracht door ze digitaal uit het paneel uit te zagen.
Door de gekruiste plaatsing van de planken blijven dimensionale vervormingen beperkt, en nemen de mechanische weerstand en stijfheid aanzienlijk toe. In vergelijking met niet-samengesteld massief hout, hebben gelamineerde platen betere mechanische eigenschappen. Ze zijn namelijk bestand tegen belastingen in alle richtingen, en niet in één enkele richting (zoals palen, balken, enz.). We kunnen als het ware over het “zeileffect” van de plaat spreken.
Een ruwbouw van één of meerdere verdiepingen kan zeer snel waterdicht zijn, waardoor de andere aannemers onmiddellijk aan het werk kunnen. De bouwtermijnen zijn korter en de kwaliteit hoger. Karakteristiek voor een gelamineerde massieve houten plaat is haar vermogen om gelijktijdig grote krachten in verschillende richtingen op te vangen.
Binnen kan de bekleding rechtstreeks op de dragende platen worden aangebracht. Voor de gevelbekleding kunnen alle momenteel gangbare technieken worden toegepast: horizontale of verticale betimmeringen, bekledingen in afgeleide houtproducten, platen in hout, metaal of composiet, buitenbepleistering op een isolatielaag, keramische of glazen bekleding enz.
Hoewel het aantal verbindingen aanzienlijk lager is, door de grote afmetingen van de platen, worden de aansluitingen, de voegen en de afdichtingen zeer zorgvuldig uitgevoerd.
Bron: WTCB

