Houtbouw, de bouwwijze van de toekomst!Waarom zou je bouwen in hout? Hout is een materiaal dat al in de Oudheid gebruikt werd om woningen te bouwen, dit doordat men vroeger al wist dat hout zeer veel voordelen heeft.

  • Hout is gezond en hygiënisch: De comfortzone voor de mens ligt tussen 45% en 65% relatieve luchtvochtigheid. Door als buffer op te treden, stabiliseert hout het vochtgehalte in de woning en houdt het binnen de grenzen van de comfortzone.

  • Hout is zuinig:  Meer dan 70% van het houtvolume bestaat uit lucht! Het is een poreus materiaal. Het weegt dus weinig en isoleert toch zeer goed.

  • Hout is brandveilig:  Bij brand ontstaat een houtskool-laag aan de oppervlakte van de blootgestelde houten elementen. Hout beschermt zichzelf op natuurlijke wijze en is dus een zeer brandveilig materiaal.

  • Hout is ecologisch en duurzaam:  Hout is één van de zeldzame grondstoffen die onuitputbaar zijn. Met behulp van lichtenergie zet fotosynthese de CO2 <uit de lucht en het water uit de bodem om tot hout. Milieuvriendelijke magie!  Voor 1 mhout moet 1 ton COuit de atmosfeer gehaald worden en daarbij wordt ook nog eens zuurstof geproduceerd.

Wat is houtbouw?

Bij houtbouw zijn alle dragende elementen van een bouwconstructie in hout. Twee technieken hebben daarbij de bovenhand: houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Ze staan beide garant voor talloze voordelen.

Houtbouw is licht
Een houten bouwconstructie is veel lichter dan een traditionele woning. Hierdoor is het vereiste draagvermogen beduidend lager dan bij traditionele woningen. Minder zware funderingen zijn vereist. Dit maakt de techniek ook geschikt voor gronden met weinig draagkracht. Ook het bouwen van een extra verdieping behoort tot de mogelijkheden.

Snelle bouwtechniek
Houtbouwelementen worden vaak vooraf geassembleerd. Het volstaat dan om op de bouwwerf te monteren en te verankeren op de vloerplaat. Deze manier van werken zorgt ervoor dat een houtbouw ruwbouw heel snel water- en winddicht is en klaar voor verdere afwerking. De bouwwerken ondervinden weinig nadelen van de weersomstandigheden. 

Kostenbesparend
Houtbouw gaat snel. Houtbouw is een ‘droge techniek’. Droogstoken is bij houtbouw dan ook niet nodig. Bij de bouw en afwerking van een traditionele woning wordt gemiddeld 6.000 liter water verbruikt.

Bouwers van een houten woning hoeven door de snelle manier van werken niet lang dubbele huur te betalen tijdens de werken. Daarnaast leveren ook de lichtere funderingen een besparing op.